Presseklipp og kort om lukt...

Bli kvitt røyklukten

Dagsavisen papirutgave hadde  en artikkel om fjerning av røyklukt inne. Her finner du en kort gjennomgang av rådene med lukt.no's kommentarer.

Les mer …

 

Vil lukte seg slankere

Ny slankemetode går ut på å døyve hungeren ved å lukte på maten framfor å spise den. Kuren går ut på å frigi hormoner slik at apetitten manipuleres, og dermed ta vekk mye av nytelsen man føler ved for eksempel å spise en sjokolade.

- Åtti prosent av det vi smaker er egentlig lukt, sier molekylbiolog Christopher Adams til The New York Times.

Les mer på VG Nett

 

Lukter på kloakk på jobben

Dagbladet.no ble med da det sensoriske panelet på Ås fikk et uvanlig oppdrag. Panelet er satt sammen av dommere som alle har sensitive sanser, og vanligvis har de som oppgave å bedømme smak eller lukt på ulike typer mat og drikke - på oppdrag fra industrien og ulike forskningsprosjekter.

- Det går mye i fisk, kjøtt, meieriprodukter, saft, syltetøy og juice, forteller leder for det sensoriske laboratoriumet, Josefine Skaret.

Men i dag er det altså drittlukt som står på menyen.

Les mer på dagbladet.no

 

Vond lukt skremmer kunder

-Står det en bil parkert her inne eller, ler en kvinnelig kunde på juleshopping.

Innehaver av Gullsmed Neerbye i Skien, Ketil Kristensen, må fortelle nok en kunde at lukten i butikklokalet ikke stammer fra en bil, men fra en kilde ingen finner.

Heldigvis for Kristensen holder kundene ut lukta lenge nok til å handle inn presanger til jul.

Les mer på nrk.no

 

Kloakklukt på baderommet

Boliger som står tomme i flere uker lukter ikke godt. Men kloakklukt på baderommet er til å unngå.

les mer på nrk.no

 

Butikker pirrer deg med lukt

En ny form for markedsføring, som du verken kan se eller høre er på vei til butikkene i form av lukt. Dette er en videreføring av snikreklame i filmer, hvor korte glimt av for eksempel popcorn, skal trigge seeren til å få lyst på popcorn i løpet av filmen.

- På samme måte kan lukt spille på forbrukerens underbevissthet. Man kan for eksempel kjøre ut en ostelukt som ligger rett under terskelen for det du oppfatter bevisst, sier professor Magni Martens til VG.

Les mer på Side2

 

Sexy lukt – eller frastøtende?

Noen synes det lukter sexy, andre mener det er frastøtende. Er androstenon et menneskelig kjønnsferomon? Forskerne har uansett funnet genetikken bak dette merkelige fenomenet.

Les mer på forskning.no

 

Om lukt

Lukt er noe vi har rundt oss til enhver tid. Noen har god luktesans, mens andre ikke merker de luktene vi omgis av.

Lukter kan være både gode og vonde - og de gir oss både glede og mistrivsel.

Det er viktig å forstå at det er en grunn til at mange lukter oppfattes som vonde og at disse kan det gjøres noe med.

Les mer …

 

Lukt og plagethet

Lukt er en av de vanligste årsakene til klager på luftkvalitet. Lukt i seg selv er sjelden direkte helseskadelig, men kan føre til plager som kvalme og brekninger, og indirekte til stressreaksjoner karakterisert ved muskelsmerter og hodepine. Opplevde luktproblemer hos enkeltindivider eller grupper bør tas på alvor siden enkelte personer er mye mer følsomme enn andre.

Les mer på Folkehelseinstituttets sider

 

 

Å! Lukt hvem som kommer!

Ny forskning tyder på at hver og en av oss lager vår egen unike lukt, helt uavhengig av dagens dusj av Chanel no. 5 og gårsdagens interaksjon med onkel Viggos hvitløksgryte.

Les mer på forskning.no

 

Spiller inn lukt

Vil fremtidens multimedieopplevelse inneholde enda et nytt medium? Japanske forskere har skapt et luktkamera og en luktavspiller.

Les mer på Aftenposten.no

 

Måle lukt

Lukt er et sanseinntrykk. Å måle et sanseinntrykk er svært vanskelig, da det er sanseinntrykket selv som er målet på hvordan det oppfattes. Mennesker er også svært forskjellige. Noe som oppleves som behagelig for én, kan være svært ubehagelig for andre. Lukten fra en fabrikk, kan lukte "arbeid og inntekt" for de som jobber der, eller være av en slik karakter at grillmaten oppleves som uspiselig for naboene. Våre assosiasjoner er derfor viktige i vår opplevelse av lukt.

I hovedtrekk finnes det tre veier å gå for å måle lukt.

Les mer …

 

Å begrense lukt

Å begrense lukt, handler først og fremst om å lokalisere kilden. Kan den fjernes eller nøytraliseres er det det absolutt beste middel for å fjerne en uønsket lukt. 

For at et stoff skal lukte, er det to forhold som må være tilstede:

  1. Forbindelsen må være tilstede i luft. Dvs. at den må ha et damptrykk. Små partikler eller aerosoler kan også transportere luktende stoffer.
  2. Forbindelsen må være noe løselig i både vann og fett. Uten disse egenskapen vil ikke stoffene kunne passere de nødvendige cellemembraner slik at du kan sanse dem i nesen.

Les mer …

 

Lukt og smak - et problem for vannforsyningen?

Menneskene i de tidlige tider har trolig måttet stole sterkt på lukt- og smakssansene for å overleve, og det er lett å forestille seg at disse sansene har beskyttet dem mot å konsumere bedervet mat eller vann.

Selv om lukt og smak ikke er så viktig for å overleve i dag, så oppstår situasjoner hvor disse sansene beskytter oss mot potensielle farer forbundet med maten vi spiser, vannet vi drikker og luften vi puster inn. Hvem har ikke latt være å spise eller drikke noe fordi det luktet eller smakte mistenkelig?

Les mer på Folkehelseinstituttets sider