Kjøpe bolig?

Å kjøpe ny bolig er en av de største investeringene de fleste av oss gjør. I forhold til investeringens størrelse legger vi ofte uforholdsmessig liten tid og ressurser i selve beslutningen, og viktige momenter som senere vil påvirke trivsel eller boligens verdi negativt kan komme for en dag.

Lukt er en av de tingene vi ofte ikke tenker på, men hvis du først har en vond lukt i boligen din, er du nesten garantert å få redusert trivsel.

Her er derfor noen tips om hva du kan se etter eller undersøke nærmere når du skal gjøre et av dine viktigste investeringer, investeringen i egen bolig.

Les mer …

 

Vond lukt på hendene?

Har du av og til laget mat og du oppdager at det lukter veldig av løk, hvitløk eller fisk av hendene dine? Eller du gnir deg i øynene og kjenner at du har brukt en sterk chili? Om du ikke ønsker å la det slites av og brytes ned over tid, finnes det noen tips du kan bruke.

Du har selvfølgelig forsøkt å vaske hendene godt med såpe og vann. Her er tipsene.

Les mer …

 

Katter - til glede og besvær

Om katten er aldri så søt, så kan det hende den etterlater seg lukter vi ikke alltid setter like stor pris på. Katteurin kan fort bli en kilde til frustrasjon og besvær, og lukten er både stram og karakteristisk. Hva gjør du så, når katten har tisset et sted den ikke skal?

For å rengjøre en tekstil finnes det flere alternativer

Les mer …

 

Lukt i bolig - generelle betraktninger

Lukt i bolig blir raskt et inneklimaproblem dersom det ikke tas hånd om. Som med all annen lukt er den beste måten å få fjernet luktkildene. Dersom dette ikke gjøres vil lukten kunne sette seg på tekstiler og i andre porøse overflater, og disse blir sekundære luktkilder. Lukten vil da "henge igjen" også en stund etter at den primære luktkilden er fjernet.

En primær luktkilde er den kilden som er opphav til en lukt. Eksempler på primære luktkilder er et lekkasjepunkt i et avløpsrør eller en tørr vannlås. Røyking er også å betrakte som en primær luktkilde.

En sekundær luktkilde er gjerne materialer som er eksponert for en primær luktkilde. Ubehandlet tre og tekstiler i rom som er utsatt for dårlig lukt kan ta til seg denne lukten, og avgi mindre mengder av den over lang tid. Klær som er benyttet i et røykfylt rom, kan være en intens luktkilde. Årsaken til lukten, den primære kilden, er sigarettrøyk. Tekstilene er med andre ord en sekundær kilde, som kan avgi lukt lenge etter at røykingen fant sted.

Et luktproblem kan derfor henge igjen en stund etter at kildene er fjernet, og i bolig er derfor luktfjerning en møysommelig prosess. Følgende grunnoppskrift er hensiktsmessig:

  1. Lokaliser alle primære luktkilder
  2. Fjern - om mulig - de primære luktkildene
  3. Lokaliser de sekundære luktkildene
  4. Fjern eller nøytraliser de sekundære luktkildene.

I mange sammenhenger betyr det siste punktet å velge mellom å kaste, vaske og lufte. Hverken vasking eller lufting er å betrakte som raske løsninger. Men de kan være langt rimeligere enn å investere i nytt.

I de tilfellene der luktproblem skyldes sopp eller råte må de rette tiltak gjennomføres for å fjerne disse kildene. Noe mugg kan gi lukt som minner litt om katteurin. Bor det en katt i boligen kan dette medføre at katten urettmessig blir tillagt skyld.

 

Tørr vannlås - en klassisk luktkilde

Dersom du sliter med lukt i huset og det kan virke som om kilden er i bad eller kjeller, kan det være verdt å sjekke vannlåsene. Dersom en vannlås er tørr, så vil det være sannsynlig at du får innlsag av dårlig lukt fra avløpssystemet. Denne lukten er ofte litt "råtten" eller "septik"-aktig. Dersom en vannlås har godt tørr kan du fylle den igjen med vann, eller - dersom du bruker det aktuelle avløpet svært sjelden - glyserol. Glyserol har den fordel at den i praksis ikke fordamper, hvilket vann gjør.

Finner du ingen tørr vannlås, kan det likevel være en innlekkasje av lukt fra avløp. Utette rør, eller manglende vannlås, medfører med stor sannsynlighet perioder med vond lukt.

Om lukten er mer søtlig og skarp og du ikke klarer å identifisere den med kloakk, bør du vurdere muligheten for at du har et soppangrep.